top of page

Gul met tekort


Gulle gêne_Blog_Relatiecoach Erwin

Tropisch genieten

"Mijn vriend en ik hadden zojuist een prachtige, meerdaagse bootreis achter de rug. Op een rivier, met de stroom mee en omringd door tientallen meters hoog regenwoud. Met een gids die ons zoveel meer liet zien dan we al zagen; we genoten er echt van.” Dennis’ zachte ogen lichten weer even op. “Na afloop bood ik aan om dit te betalen voor ons allebei”, gaat hij verder. “Ik vind het heerlijk dat we dit soort dingen doen, samen! Dus dat doe ik graag. En toen: bam. In het kantoortje van de gids, stond met witte letters in een knalrode balk op m’n scherm: Ontoereikend saldo. "


Niks meer joviaal"Eerst geloofde ik het niet. Hoezo “saldo ontoereikend”? Dit is m’n zaak, die card gebruik ik altijd, daar staat altijd geld op.

Het was alsof een vale, grijze golf over m’n voeten spoelde en aan m’n benen trok. Ik hoorde weer de stemmen van klanten die het toch voor minder wilden, voelde m’n ongemak over enkele forse investeringen die zich maar moeizaam lieten terugverdienen...”

Dennis kromt zijn vingers. “Het welde zomaar op, ik voelde me belabberd. Maar weet je wat er daarna gebeurde?” Dennis voelt z’n wangen "ik kreeg het gewoon warm, ik geneerde me zo!


Ik schiet tekort naar hemDennis slaat z’n ogen neer. “Het duurde zelfs even voor ik hem goed hoorde: zullen we het even met mijn card proberen? en ik stamelde toen zoiets als: ja, zo raar.., sorry, oh, wil je dat?” Hij vouwt z’n handen bovenop z’n hoofd, ellebogen wijd. “Weet je wat me zo verbaast: hoe dit saldo-ding me uit m’n evenwicht bracht. Helemaal uit m’n samen-happy-mood. Dat overkomt me niet snel. Wat is hier aan de hand? Wat is die groezelige golf die aan m’n benen trekt? En het gevoel van gêne en dat ik tekortschiet naar hem?


Er sluimert iets anders

Op het eerste gezicht lijkt dit over geld te gaan. En Dennis’ vriend schiet hem te hulp, met geld. Dat is dan wel opgelost, toch? Nee. Als Dennis’ vriend zijn portemonnee trekt, springt hij praktisch bij. Zodat ze in ieder geval weer even verder kunnen. Da’s mooi. Maar intussen gebeurde er van alles bij Dennis. Sterke gewaarwordingen, emoties, gevoelens. En vergis je niet: die gaan ook over hen samen. Niet alleen over Dennis. Met geld alleen, als louter praktische “oplossing”, ga je daar helaas te gemakkelijk aan voorbij.


Hoe pak je dit dan slim aan?Met alleen een praktische insteek en de knip trekken, ben je er dus nog niet. Hoe goed bedoeld ook.

Maar je wilt uiteraard veel liever kunnen genieten van waar het je werkelijk om gaat.

Jullie samen in de hoofdrol - niet jullie geld.

Hoe pak je dit dan wel slim aan? Hoe kom je, als de grootste praktische hobbels even zijn genomen, met elkaar alsnog terug op een heftiger dan verwacht geld-geval bij jullie?

5 stappen naar houvast en meer helderheid Ik wil je laten zien met welke 5 stappen je weer houvast vindt. Boven water krijgt wat er schuurt, zodat je tenminste wéét waar jullie mee te maken hebben. Tip: Lees ze eerst door, voor je er samen mee aan de slag gaat.

Stap 1Spreek met elkaar af om er later, maar binnen 24 uur, op terug te komen. Bijvoorbeeld: “Lief, we kunnen voor nu wel even verder, maar het raakte en stoorde me meer dan ik had verwacht. En dan ik zou willen. Gun me even de tijd om het uit m’n lijf te laten zakken, dus liever niet nu, maar ik wil je wel informeren over wat er bij mij gebeurde. Zullen we dat morgenochtend doen?” (iets dergelijks, een tijdstip binnen 24 uur)


Stap 2Als het zover is, ga dan in gedachten terug naar de situatie die je zo beroerde. Spoel “de opname” terug naar toen. Alsof je het nu weer meemaakt. En neem Partner mee in je verhaal: vertel wat er door je heengaat, wat je voelt en opmerkt. Zoals bij Dennis en z’n vriend, kan het dan bijvoorbeeld zo gaan: “Krijg nu wat, deze bankrekening van mij is intussen blijkbaar leeggelopen! Sta ik nog helemaal happy te wezen, wil ik het voor ons betalen en dan gaat dat helemaal niet! Het spijt me ontzettend, lief, dit had ik niet zien aankomen. Ik geneer me er wel voor.”

- Hoezo, dit kunnen we toch wel oplossen? Dan betaal ik het wel. “Nee, ja, maar echt, ik schaam me ervoor. Zo is het toch niet gelijk tussen ons?”


In die laatste zin: “Zo is het toch niet gelijk tussen ons?” begint door te schijnen waar Dennis hard tegenaan liep. Waar de werkelijkheid even helemaal niet strookte met hoe hij het zich had voorgesteld.

Over genieten met z’n twee en dat hij dit joviaal voor hen samen wil betalen. En kennelijk iets over “gelijk tussen ons”. Dat gaat dus niet over hem alleen, maar over hen samen.


Tip aan Partner Voor de partner aan wie dit nu wordt verteld, ligt er ook een schone taak: onbevangen luisteren. Onbevangen luisteren klinkt eenvoudiger dan het soms blijkt: ten eerste omdat het bereidheid vraagt je te laten meenemen in hoe je partners het ervoer.

Ten tweede sta je wellicht nog in de “praktische stand”, waarmee je ervoor zorgde dat jullie voorlopig weer verder konden. Dat vraagt soms wel even schakelen.

Dat valt trouwens flink te versoepelen, zie ik bij partners die ik begeleid. Maar dat terzijde.


Stap 3, voor Partner Ga, over wat je zojuist hoorde, niet in discussie, maar stel vast (voorbeeld): “Lief, als ik je goed begrijp, week de werkelijkheid af van hoe jij ‘m graag had gehad.”


Stap 4, voor PartnerVervolgens stel je een paar handige vragen, stuk voor stuk te beantwoorden: 1) Hoe had jij het je veel liever voorgesteld, dat het zou gaan? 2) Wat daarin zou jou echt goed hebben gedaan? 3) En hoe zou het ons goed hebben gedaan, als het aan jou lag?

Let op: telkens als je partner er een heeft beantwoord, dan herhaal je in de woorden van je partner, wat hij/zij daarin benadrukte.


Stap 6, samenGa allebei na: hoe ervaar je het, om dit uit te spreken, resp. te horen? Dit lijkt misschien too much, maar dat is niet zo als je dit allemaal nog niet zo gewend bent.

Ga tot slot na: - Welke inzichten kunnen we eruit halen voor ons ? - Hoe willen we die gebruiken, zodat we er samen sterker/wijzer van worden?

Rond dit gesprek af. Zo is het wel even voldoende voor nu. Tijd voor een break!


Conclusie

Wat Dennis en zijn vriend ons laten zien, is een herkenbare neiging om wanneer het stokt, snel een praktische maatregel te nemen zodat jullie weer “verder” kunnen. Maar vervolgens niet meer stil staan bij wat er nu eigenlijk gebeurde, bij de partner die van z’n stuk raakte. Zelfs al lijkt het over geld zèlf te gaan (en dat doet het nooit alleen natuurlijk). Als dit gebeurt tijdens een gezamenlijk uitje of onderneming, dan gaat het ook over jullie.

En die informatie wil je niet missen. Omdat het anders weer kan opspelen. Heftiger. En vooral omdat je van jullie samen wilt kunnen genieten, niet gehinderd door geld-gedoe.

Met de beschreven 5 stappen kunnen je een spade dieper gaan, voorbij de geld-ergernis of -schaamte alleen. Zodat je helderder krijgt wat je je eigenlijk wenst. Voor jezelf en voor jullie. Dat lucht enorm op en geeft jullie samen aangrijpingspunten om wensen en jullie praktijk te checken, waar nodig aan te passen. Zodat die beter klopt met jullie, nu.


Doen!Probeer het!

Pas de 5 stappen toe, als geld in een situatie samen een hindernis bleek, je meer beroerde dan je lief is.

Natuurlijk kan het een beetje onwennig of lastig voelen om terug te grijpen op zo’n situatie; je bent dat wellicht nog niet gewend. En onbevangen luisteren, in plaats van in discussie gaan, is ook een kunst. Wees mild naar jezelf en verlang niet meteen perfectie.

Het is niet voor niets dat ik partners hierbij begeleid. Geld in de relatie vraagt bijzondere aandacht. Bewustzijn. En vaardigheden. Zodat jullie zelf, samen, weer de hoofdrol spelen. Voelt het nog niet zo, dan weet je me te vinden. Succes!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page